Dünya mutfağıdna söz sahibi olan mutfağımız o kadar geniş ki her bir ilde bambaşka lezzetlerle karşılaşıyoruz..Başkentimiz ankarada bu lezzetleri bünyesinde barındırmakta..
Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır önce büyükler
sonra ev halkı otururdu.
Çorbalar: Aş çorbası dutmaç
keşkek çorbası
miyane çorbası
sütlü çorba
tarhana çorbası
toyga çorbası
Et Yemekleri: Ankara tavası alabörtme
calla
çoban kavurması
ilişkik
kapama
orman kebabı
patlıcanlı et
sızgıç
siyel
siyer.
Pilavlar: Bici bulgur pilavı
oğmaç aşı
pıtpıt pilavı.
Köfteler: Kadınbudu köfte mucirim köftesi
yumurtalı köfte
tohma
tiritli köfte.
Dolmalar: Efelek dolması mantı
şirden dolması (bumbar)
yalancı dolma
yaprak dolması.
Börekler - Çörekler: Altüst böreği ay böreği
bohça böreği
entekke böreği
hamman
kol böreği
papaç
pazar böreği
tandır böreği
yalkı.
Yemekler: Carcıran bici aşı
çılbır
çırpma
göçe
***er
kaile
keşkek yemeği
köremez
mıhlama
omaç
papara
saz
tamtak tiridi
topaç.
Hamur İşi Yemekler: Bazlama cızlama
gözleme
nevizme
öllüğün körü
su böreği.
Tatlılar - Kompostolar: Ayva boranası
Ekmekler: Bazlamacın bezdirme
gizleme
çerpit
ebem ekmeği
kartalaç
kömbe
kete
saçkıran
şerit
Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirir. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Ankara yemekleri oldukça çeşitlidir. Çorbalar; aş, dutmaç, keşkek, miyane, sütlü, tarhana ve toyga çorbaları, et yemekleri; Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavuması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siper, pilavlar; bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıt pıt pilavı, dolmalar; efelek dolması, mantı, şirden dolması (humbar), yalancı dolma, börekler- çörekler; alt-üst böreği, ay böreği, bohça, entekke böreği, hamman, kaha, kol böreği, papaç, Pazar böreği, tandır böreği ve yalkı yemeklerden bazılarıdır.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder